Charivari Wereldmuziek Festival 2009 archief

  
Het 4e Charivari Wereldmuziek Festival vond plaats op
24 en 25 januari 2009 in Musis Sacrum in Arnhem

... met op zaterdag dans-, zang- en orkestworkshops, optredens en een fantastisch dubbelconcert van het Charivari trio en de Albanese groep Fanfara Tirana, plus een extra concert op de zondagmiddag van Fernando Lameirinhas.

Klik hier om de foto's van het afgelopen Festival te bekijken

Samenvoegen van alle workshops van het Charivari Wereldmuziek Festival 2009 - gespeeld en gedanst wordt het turkse lied "Rampi Rampi"         

Klik op onderstaande links voor meer Youtube-filmpjes van de workshoppresentaties:
Chorovod
Mucho te quiero
Slaapgebrek
Trusalo taj bokhalo som


Voor informatie over andere Festivals in Gelderland zie: Festivals in Gelderland

 

 


Meer over de Ensemble Coachings lees je hier:
festival2007grootorkestdans.jpg
Zaterdag 24 januari waren er workshops voor zangers en instrumentalisten door het Charivari trio en de gast-muzikanten Gerwil Kusters (klarinet), Fred Abbingh (accordeon & zang) en Roelof Rosendal (ud, doedelzak, darbuka) . Alle deelnemers volgden daarnaast een korte dansworkshop bij Jan Knoppers en Richard van der Kooij.
Leden van de Fanfara Tirana speelden mee in de workshops!

In de pauzes speelden in het Musis café ensembles die gecoacht werden door het Charivari trio. Ook was er een muzikanten-vraag-en-aanbod-bank en een kraam met bladmuziek en cd's.

's Avonds werden de verschillende onderdelen van de workshops samengevoegd tot één groot muziek-, zang- en dans-spektakel. Aansluitend was er een feestelijk dubbelconcert van het Charivari trio en de Fanfara Tirana!

Zondagmiddag 25 januari vond er een extra wereldmuziekconcert plaats van Fernando Lameirinhas waar festivalbezoekers met korting naar toe konden.

 

Workshops

Charivari muziek

In de workshops Charivari muziek speelden instrumentalisten repertoire uit Oost-Europa - zoals zigeunermuziek en klezmer - en uit Zuid-Amerika. Dit jaar was een deel van het repertoire afkomstig van de Fanfara Tirana. Samenspel stond voorop en er was aandacht voor arrangeren en improviseren. De workshops stonden o.l.v. Anneke Frankenberg, Bart Lelivelt, Gerwil Kusters en Fred Abbingh en werden gesplitst in vier nivogroepen.
Leden van de Fanfara Tirana speelden mee in de workshops!
N.B. De bladmuziek voor de workshops werd een maand voor het Festival toegestuurd.

 

Zang door Gerard Schoren, Fred Abbingh, Jan Knoppers en Richard van der Kooij

De zangworkshops van Gerard Schoren, Fred Abbingh, Jan Knoppers en Richard van der Kooij richtten zich op folklore-repertoire uit o.a. de Balkan en Zuid-Amerika. Er werden a capella meerstemmige arrangementen gezongen. 's Avonds werden de zangers gedeeltelijk begeleid door de muzikanten. Er waren verschillende nivogroepen. 

fred_abbingh.jpgFred Abbingh (accordeon & zang) heeft zijn hele werkende leven al een voorliefde voor wereldmuziek: hij maakte deel uit van een tangotrio, speelde Braziliaanse forró in de groep Fuzué, Griekse rebetika in het Yannis Saoulis Ensemble, Colombiaanse cumbia en vallenato in Cumbayé en hij reisde veelvuldig door Midden- en Zuid-Amerika.
Hij studeerde schoolmuziek aan het Utrechts Conservatorium en is zich vervolgens gaan toeleggen op het begeleiden van folkloredans en vervolgens ook klassiek ballet. Dat heeft hij jarenlang gedaan op de Rotterdamse Dansacademie en nu nog steeds op het Utrechts Centrum voor de Kunsten, waar hij ook het vrouwenkoor "Bianca C." dirigeert, dat zich ook toelegt op wereldmuziek. Samen met Laura Hassler organiseerde hij verschillende wereldmuziekprojecten, zoals de uitvoering van het Armeense Oratorium van Chatsjatur Avedisian, gedeeltes van de Canto General van Neruda/Theodorakis; Ook zet hij zich in voor de door Laura Hassler opgerichte stichting Musicians without Borders.

gerwil_kusters.jpgGerwil Kusters (saxofoon & klarinet)
Na zijn eindexamen aan het Maastrichts conservatorium is hij zich gaan toeleggen op het spelen van traditionele muziek uit West-, Oost-, en Zuidoost-Europa. Hij speelt in orkest Iduna en Parne Gadje.
Hij kreeg les van o.a. Monique Lansdorp, Roelof Rosendaal, Martin van de Ven, Mario Plese en Nicolai Venkov.
Naast talloze concerten in eigen land speelde Gerwil op podia en festivals in Hongarije, Frankrijk, België, Duitsland, Oostenrijk, Kroatië, Polen en Letland.
Als workshopleider is Gerwil al een aantal jaren actief voor Stichting Volksmuziek Nederland en op diverse muziekscholen door heel Nederland.
Verder wordt Gerwil regelmatig gevraagd door bands, orkesten en dansproducties voor bandcoaching en het maken van arrangementen en/of het schrijven van nieuwe muziek.
Hij werkt nauw samen met choreograaf Guus van Kan hetgeen heeft geleid tot talloze nieuwe choreografieën en dansprodukties waaronder Holland Express (2005), een project voor dansers en muzikanten van 15-25 jaar.  Holland Express nam in 2007 deel aan festivals in Estland en Duitsland en zal in 2008 Macedonie bezoeken.
Verder is Gerwil Kusters actief als saxofoondocent.

roelof.jpgRoelof Rosendal (ud, doedelzak, darbuka)
maakte jaren deel uit van het orkest van het Internationaal Danstheater en speelde in muziektheatervoorstellingen met de groep Flairck en de zanger Fernando Lameirinhas. Tegenwoordig speelt hij in verschillende ensembles voor dansbegeleiding en concerten, waarbij hij zijn passie voor het slagwerk deelt met die voor de doedelzak en de Turkse klassieke luit.
Zie verder: Roelof Rosendal

Dansworkshop door Jan Knoppers en Richard van der Kooij

Wereldmuziek is dansmuziek. Voor een beter begrip van ritme, maatsoort en tempo van het workshop-repertoire - en omdat het zo leuk is! - gaven Jan Knoppers en Richard van der Kooij met verve en in vliegende vaart een dansworkshop voor alle deelnemers.

Jan Knoppers studeerde dans aan het conservatorium in Rotterdam. Hij  geeft, met Richard van der Kooij, al jarenlang folklore-zang- en dansworkshops in binnen- en buitenland, en maakte deel uit van de artistieke staf van het Internationaal Danstheater in Amsterdam.

Richard van der Kooij is behalve danser ook fysiotherapeut


Avondprogramma

De verschillende workshops werden 's avonds samengevoegd tot één groot muziek-, zang- en dansspektakel: dansende muzikanten, zangers met live orkestbegeleiding en meer!

Vervolgens speelde het Charivari trio "verse wereldmuziek met de nieuwste intriges", verrassende arrangementen van opzwepende en melancholieke muziek uit Oost Europa en Zuid Amerika werden gecombineerd met nieuwe, speciaal voor - en door - het trio geschreven composities. 

Na de pauze gooide de Fanfara Tirana olie op het vuur met eeuwenoude ballades en dansmuziek waarmee ze naar eigen zeggen zelfs de doden weer de vloer op kregen!
fanfare_tirana.jpg
zie: http://www.youtube.com/watch?v=p7chgOD-660

en meer informatie over het orkest is te vinden op: http://www.asphalt-tango.de/tirana/artist.html

Dagschema 24 januari

 

09.30 - 13.00 uur workshops
13.00 - 14.15 uur lunchpauze
met optredens van de coachingsensembles "Sesbes" & "Di Krenitse"
14.15 - 17.15 uur workshops (m.m.v. leden van de Fanfara Tirana)
15.45 - 17.45 uur  optredens naast ‘De Derde van Mahler’ (Jubileumzaal) van "Sesbes", "De Nieuwe Buren" en "Mista"
17.15 - 18.45 uur dinerpauze
met optredens van de coachingsensembles "Kras & Co", "De Nieuwe Buren" en "Mista"
19.00 - 20.00 uur samenvoegen muziek-, dans- en zangworkshops
20.30 - 21.30 uur concert van het Charivari trio
v.a.  22.00 uur
 concert van de Albanese Fanfara Tirana

 

Programma 25 januari

Zondagmiddag om 16:00 uur treedde de Nederlandse meester van de Portugese muziek Fernando Lameirinhas op samen met Deborah J. Carter en Daisy in Fado Blue; drie singer-songwriters met één passie: het betere lied.


Met financiële steun van en dank aan

  • VSB fonds
  • SNS Reaal Fonds
  • Prins Bernhard Cultuurfonds
  • Musis Sacrum
  •  logo_prov_gld.gif
 
  • Nederlands - nl-NL
  • English (United Kingdom)