Umami

seizoen 2012-2013 Umami

Niet zoet, zout, zuur of bitter maar een vijfde smaak, nieuw, onbenoembaar en érg lekker: dat heet in Japan Umami.

Geen jazz, maar wél drie doorgewinterde musici die elkaar voortdurend uitdagen in heel verrassende improvisaties. Geen strijkkwartet, maar wél uiterst subtiel samenspel, gevoel voor humor en een bijzonder instinct voor dynamiek. Geen traditionele volksmuziek, maar wél passie, melancholie en instrumentaal vuurwerk.

Niet in een hokje te stoppen, maar ongekend mooi: dat heet in Nederland Charivari.

In het nieuwe programma Umami zijn Oost Europese en Zuid Amerikaanse volksmuziek de basis voor grenzeloze muziek die nieuw is en authentiek klinkt. Het Charivari trio speelt onder andere virtuoze Roemeense ballades, aangrijpende Argentijnse folklore en wervelende Azerbadzjaanse trancemuziek, maar ook nieuwe Nederlandse zigeunermuziek en eigen composities met teksten van Prévert en Garcia-Lorca. Umami op z’n lekkerst!
Jazmin

In het najaar van 2010 begon het trio een samenwerking met de Chinese Fang Weiling, virtuoos bespeelster van de erhu, en met de Syrische zanger en qanun-speler Bassem Alkhouri.
Op het raakvlak van traditionele, klassieke en geïmproviseerde muziek vinden de vijf elkaar. Waar de muzikale tradities van over de hele wereld afkomstig zijn, blijkt er toch een grote overeenkomst te zijn in het hart van deze muzikanten: een gemeenschappelijke liefde voor vrijheid, nuance en samenspel.
Lees meer over: Jazmin.

 
  • Nederlands - nl-NL
  • English (United Kingdom)