Charivari Wereldmuziek Festival 2011

klik hier om de foto's van het afgelopen Festival 2011 te zien

klik hier beneden om de video-registratie van het Festival 2011 te zien:

                  

klik hier beneden voor fragmenten uit het concert van het Trio tijdens het afgelopen Festival.

1. Los Reyes de la Baraja
 

2. La Pobrecita

3. Sus la paru dintre vii 

IMG_2167c

Het 5e Charivari Wereldmuziek Festival vindt plaats op 5 en 6 februari 2011 in Musis Sacrum in Arnhem

Een weekend vol wereldmuziek: dans-, zang- en orkestworkshops, concerten van de Hongaarse Olah Gipsy All Stars, het Charivari trio, Parne Gadje en STriCat, optredens van Turks-Arnhemse bands, Turkse dansgroep El-Ele, Vocalistics-klassen van Het Kunstbedrijf en nog vele andere amateur-wereldmuziekgroepen die hebben deelgenomen aan de ensemblecoachings!


Klik op onderstaande links (naar Youtube-filmpjes) om een indruk te krijgen van de workshop-presentaties van de Festivals in 2007 en 2009: - Rampi rampi - Chorovod - Mucho te quiero - Slaapgebrek - Trusalo taj bokhalo somprogramma

Zaterdag 5 februari

09u30 - 17u00

muziek-, zang- en dansworkshops 

kijken gratis! 

met muziek uit Argentinië, Turkije en van de Olah Gipsy All Stars uit Hongarije.

*** vanaf 16u00 spelen de Olah Gipsy All Stars mee in de workshops! *** 

 

 

13u15 - 13u45

optreden Starkids met een Reis om de Wereld

toegang gratis! 

20 jeugdige zangers en muzikanten van het Domein voor Kunst en Cultuur Arnhem zingen en spelen muziek uit Brazilië, Colombia, Ghana, Roemenië en China; o.l.v. Liesbeth Offerijns

 

 

17u15 - 20u00

Rondje Turkije! 

toegang gratis!

op initiatief van het Charivari Wereldmuziek Festival hebben jonge ambitieuze Turkse muzikanten bands geformeerd, en vandaag presenteren zij het resultaat. De ontmoeting met Turkije gaat verder met een optreden van de Turks-Arnhemse dansgroep El-Ele en mondt uit in de presentatie van de workshops van het festival

 

 •  18u45   Dansgroep El-Ele 
 •  19u00  Turkse, Argentijnse en Hongaarse muziek
             tijdens samenvoegen workshops
   

 

 

20u30 - 23u30 

 dubbelconcert Charivari trio & Olah Gipsy All Stars 

kaarten bij musis sacrum 

het Charivari trio heeft een heleboel nieuws in petto: een boze schoonzoon van Garcia Lorca, zwarte Dorotea die een Venezolaanse merengue in vijfachtste danst, een schorre koekoek uit Roemenië en nog veel meer.

Daarna dansen met de Olah Gipsy All Stars uit Budapest! Traditioneel met houten lepels, melkbussen, handen, voeten en stemmen, maar door de All Stars verrijkt met nieuwe arrangementen en extra instrumenten. 

 

 

 


Bibliotheek & Markt

Op zaterdag en zondag overdag kan in Musis de wereldmuziek-collectie (CD's, DVD's, literatuur en bladmuziek) van de Bibliotheek Arnhem, i.s.m. het MUI (Muziekuitleen- en Informatiecentrum), beluisterd en geraadpleegd worden. Op vertoon van een bibliotheekpas kunnen items uit de collectie worden geleend en in de eigen woonplaats teruggebracht.

Logo MUI logo_debibliotheek

De Nevofoon verkoopt CD's, DVD's en boeken op het gebied van volksdans en volksmuziek uit diverse landen.

Net als andere jaren is er ook nu weer een vraag-en-aanbod-molen waar muzikanten elkaar kunnen vinden/ontmoeten.

     


 

Zondag 6 februari

10u00 - 15u00

verdiepingsworkshops muziek en zang

kijken gratis! 

met het repertoire van zaterdag als uitgangspunt

 

 

12u30 - 15u15

optredens coaching-bands 

toegang gratis!

in de maanden voorafgaand aan het festival heeft het Charivari trio een aantal bands gecoacht en dit is het resultaat!

 •  12u30               Tarabende

 

 

15u30 - 18u00

dubbelconcert STriCat & Parne Gadje

kaarten bij musis sacrum 

toen Charivari-accordeonist Bart Lelivelt als 14-jarige jongen op de radio voor het eerst Roemeense muziek hoorde, was hij meteen gegrepen. Het was geen Roemeense accordeonist, maar de Nederlander Theo van Tol. Het destijds opgenomen cassettebandje is stukgedraaid, Bart speelt nu zelf heel mooi Roemeense muziek, en Theo speelt nu op ons festival met STriCat, met verder natuurlijk trompettist Gijs Levelt (docent op de zaterdag) en cimbalist Bokkie Vink.

Na de pauze een tweede wens van het Charivari trio: Parne Gadje. Jaren geleden liepen we in de Bijenkorf en konden onze oren niet geloven: zigeunermuziek op een bandoneon, en dat in een Arnhemse winkel?? Het bleek van buiten te komen: op straat speelde en zong Marc Constandse zó mooi, dat we zijn telefoonnummer jarenlang hebben bewaard. Parne Gadje speelt inmiddels in heel Europa, en eindelijk ook op het Charivari Wereldmuziek Festival!

N.B.: op vrijdag 28 januari a.s. zal Parne Gadje live op de radio te horen zijn; Radio 5, 747AM, in het programma Dichtbij Nederland (20:00-24:00 uur)

 


    

Workshops zaterdag (van 9:30 tot 20:00 uur)

Op zaterdag staan de workshops in het teken van nieuw repertoire uit Oost-Europa en uit Zuid-Amerika. Dit jaar wordt er ook muziek gespeeld en gezongen van de Hongaarse Olah Gipsy All Stars, die ’s avonds zullen optreden, en in de loop van de dag komen meespelen in de workshops.
In de instrumentworkshops (vijf nivo’s) staat samenspel en het dansbare karakter van de muziek voorop. Er is daarnaast aandacht voor arrangeren, variëren in begeleidingen en improviseren.
De zangworkshops (twee nivo’s) richten zich op folklore-repertoire uit de Balkan, Azië en Zuid-Amerika. Er worden meerstemmige arrangementen gezongen (a capella); ’s avonds worden de zangers begeleid door de muzikanten.
Wereldmuziek is dansmuziek. Voor het aanvoelen van ritme, maatsoort en tempo - en omdat het zo leuk is! – volgen alle deelnemers een korte dansworkshop.

De bladmuziek wordt een maand tevoren toegestuurd. Voor meer info over speel/zang-niveau, klik hier.

Workshops zondag (van 10:00 tot 15:00 uur)

Voor degenen die zaterdag meegespeeld/-gezongen hebben en méér willen, zijn er op zondag verdiepingsworkshops met het repertoire van zaterdag als uitgangspunt. Dat betekent weinig nieuwe muziek en géén presentatie, maar wel tijd om in te gaan op specifieke vragen over het repertoire en de speelwijze. Je tekent in op twéé workshops naar keuze. Er zijn instrument-gerichte workshops (voor strijkers, blazers, accordeons of zangers), stijlgerichte workshops en improvisatie workshops.

Daarnaast is er speciaal voor muziekschooldocenten een instapcursus wereldmuziek: hoe is wereldmuziek in te zetten in je lespraktijk.  Aanmelden kan via het aanmeldingsformulier instapcursus.

    

's Ochtends 10:00 - 12:00 uur
strijkers special (voor alle strijkers)
door Anneke Frankenberg
In deze workshop gaat Anneke in op specifieke vragen van strijkers over versieringen, begeleidingen, streken, toonvorming. Er wordt gewerkt aan de hand van het  workshopmateriaal van zaterdag. Hoe klinkt je instrument op zijn best in muziek uit Turkije, Zuid Amerika en Hongarije.
improvisatie - gevorderden (voor instrumentalisten en zangers)
door Bart Lelivelt
Aan de slag met improvisaties naar aanleiding van het workshoprepertoire van zaterdag. Hoe speel je mooie solo’s in Turkse, Zuid Amerikaanse en Hongaarse zigeunermuziek. Aan de orde komen drie specifieke stijlen met hun eigen toonladders, ritmes en versieringen.
stemtechniek in Bulgaarse zang (voor alle zangers)
door Jan Knoppers en Richard van der Kooij
Wie is niet onder de indruk van de ragfijne en messcherpe Bulgaarse koorzang? Authentieke meerstemmige melodieën worden met gebruik van oefeningen en stemtechnieken uit Estill Voice International door bevoegd docent en ervaren specialist met humor en vaart toegankelijk gemaakt voor zangers van elk niveau.
blazers special (voor alle blazers)
door Gerwil Kusters
Blaasinstrumenten zien er overal hetzelfde uit maar klinken overal verschillend. Gerwil geeft les, legt uit en doet voor hoe versieringen, toon, vibrato, glissandi en begeleidingspatronen in Turkije, Hongarije en Zuid Amerika binnen je bereik komen.
turkse muziek - beginners (voor instrumentalisten en zangers)
door Ilhami Kardeşseven
Turkse muziek is voor veel Nederlanders een goed bewaard geheim. Waag de sprong in de Turkse schatkamers en verbaas je over de rijkdom aan stijlen, maatsoorten, karakters en versieringen onder leiding van een door de wol geverfde specialist.

  

's Middags 13:00 - 15:00 uur
instapcursus wereldmuziek (voor muziekdocenten)
door Anneke Frankenberg
Wereldmuziek is een geschikt medium voor samenspellessen. Het basismateriaal is eenvoudig en flexibel. De muziek kan worden aangepast aan het niveau van de cursisten, stemmen kunnen worden toegevoegd of weggelaten en er is ruimte voor variatie en improvisatie Voor muziekdocenten die willen ervaren hoe wereldmuziek in te zetten is  binnen hun lespraktijk is er deze speciale instapcursus, want door zelf te  spelen alsof je een beginner bent wordt direkt duidelijk wat de mogelijkheden zijn. Aanmelden kan via het aanmeldingsformulier instapcursus
accordeon special (voor accordeonisten)
door Bart Lelivelt
Een workshop gericht op specifieke vragen van accordeonisten over onder andere versieringen, toonvorming, balgvoering en begeleidingspatronen. Aan de hand van het workshoprepertoire van zaterdag komen de tricks en licks van Turkse, Zuid Amerikaanse en Hongaarse zigeunermuziek boven water.

stemtechniek in Georgische zang (voor alle zangers)
door Jan Knoppers en Richard van der Kooij
Prachtige authentieke meerstemmige folklore zang uit Georgië wordt met gebruik van oefeningen en stemtechnieken uit Estill Voice International door een ervaren specialist en bevoegd docent met humor en vaart toegankelijk gemaakt voor zangers van elk niveau.

improvisatie - beginners (voor instrumentalisten en zangers)
door Gerard Schoren (zangers) en Gerwil Kusters (instrumentalisten)
Improviseren is juist ook voor beginners een openbaring en geeft je een bijna ongekend gevoel van vrijheid. En je hoeft er niet een speciaal talent voor te hebben, je kunt het gewoon leren. Maar dan wel bij iemand die er verstand van heeft en dat op jou weet over te brengen.
turkse muziek - gevorderden (voor instrumentalisten en zangers)
door Ilhami Kardeşseven
Turkse muziek is voor veel Nederlanders een goed bewaard geheim. Waag de sprong in de Turkse schatkamers en leef je uit in een rijkdom aan stijlen, maatsoorten, karakters en versieringen onder leiding van een door de wol geverfde specialist.

Gastdocenten

Jan Knoppers en Richard van der Kooij staan al jaren in binnen- en buitenland garant voor producties en workshops op hoog niveau, zowel in dans als in zang, voor amateurs en professionals, voor opleiding en hobby.

Fred Abbingh speelt als accordeonist tango, forró, rebetika, cumbia en vallenato en is dirigent van het vrouwenkoor Bianca C.

Gerwil Kusters (rieten) speelt met Parne Gadje muziek uit West-, Oost- en Zuidoost-Europa in heel Europa en is actief als workshopleider, arrangeur en componist.

Gijs Levelt (trompet) speelt wereldmuziek in de Amsterdam Klezmer Band en STriCat, en hedendaagse muziek in het Azyx Ensemble. Hij is oprichter en mede-organisator van het ‘Karnatic Lab´.

Ilhami Kardeşseven speelt klarinet, qanun, ud, darabuka en meer, en geeft al ruim twintig jaar saz- en percussieles bij  El-Ele. Geboren in Nevşehir, Kapadocië en opgegroeid in Arnhem met Turkse muziek is hij de aangewezen muzikant voor een verdiepingsworkshop op zondag.

Kosten workshops

N.B. de prijzen zijn passe-partout-prijzen, d.w.z. voor deelname aan de betreffende workshops inclusief het concert van de desbetreffende dag. Deelnemers van zaterdag kunnen met korting naar het concert van zondag.

passe-partout
voor zaterdag 5 februari 2011
(incl. dubbelconcert zaterdag)
 € 67,50
 CJP/tot 18 jaar € 45,00
mét extra dubbelconcert
van zondag 6 februari
 € 75,-
 CJP/tot 18 jaar € 50,00
passe-partout
voor zaterdag 5
én zondag 6 februari 2011
(incl. 2x dubbelconcert)
 € 95,-
 CJP/tot 18 jaar € 65,-
instapcursus wereldmuziek
voor muziekdocenten
zondag 6 februari 2011
(incl. dubbelconcert zondag)
 € 30,-
annuleringskosten:
- tot 15-12-10     € 15,-
- tot 15-01-11     € 35,-
- na 15-01-11     geen restitutie

Aanmelden

Aanmelden voor de workshops kan nu via het online aanmeldingsformulier.

Aanmelden voor de instapcursus voor muziekdocenten kan via het aanmeldingsformulier instapcursus

Je bent ingeschreven zodra het geld ontvangen is, maar vol is vol. Kijken bij de workshops en de optredens overdag is gratis.


Kosten concertkaarten

Concertkaarten zijn verkrijgbaar bij Musis Sacrum
telefoon 026.4437343

losse kaart dubbelconcert
zaterdag 5 februari 2011    20.30 uur
€ 20,- / CJP € 17,50
losse kaart dubbelconcert
zondag 6 februari 2011    15.30 uur
€ 15,- / CJP € 12,50
passe-partout concerten
zaterdag 5 én zondag 6 februari 2011
€ 25,- / CJP € 20,-


Logies & ontbijt

Deelnemers aan het Festival kunnen met korting overnachten in het Arnhemse Stayokay-Hostel (jeugdherberg) aan de Diepenbrocklaan 27; € 25,- per nacht (i.p.v. € 29,50), incl. ontbijt/beddengoed, excl. handoeken; op 4-7 persoons kamers; individuen man/vrouw apart; groepen samen, kamers worden aangevuld. Zie: www.stayokay.com

Meer informatie over Hotels in en om Arnhem is te vinden op: www.hotelsarnhem.nl
Een drietal hotels die niet op deze overzichts-site vermeld staan zijn nog: www.hotelarnhemcentraal.nl , www.hotel-blanc.nl en www.hotelrembrandtarnhem.nl


Adres en route

Het Festival vindt plaats in
Musis Sacrum
adres: Velperbuitensingel 25
6828 CV Arnhem

klik hier voor de routebeschrijving


Met financiële steun van en dank aan:

 • vsbfondslogo VSB Fonds
 • snsfondslogo   SNS Reaal Fonds
 • pbcflogo   Prins Bernhard Cultuurfonds
 • norma-fondslogo  Norma Fonds

   Het Charivari Wereldmuziek Festival maakt deel uit van Festivals in Gelderland
   Info zie: Festivals in Gelderland

   Sample Image 

   ttp://www.snsreaalfonds.nl/
    
   • Nederlands - nl-NL
   • English (United Kingdom)