Gilgamesh

Voorstelling met Frank Groothof (theaterseizoen 2002-2003)

Gespeeld in theaterseizoen 2002-2003 door Frank Groothof, het Charivari Trio en Jan Rokyta Fotograaf: Dirk Buwalda

Voor volwassenen vanaf 7 jaar

Het begon allemaal in het jaar 1839. Een jonge Engelsman, Henry is zijn naam, gaat op reis. Hij trekt de weide wereld in om schatten op te graven. Hij hoopt, als hij geluk heeft, honderd meter onder het zand misschien wel een oeroud huis te vinden of een oude tempel! Hij gaat op weg met een rugzak vol gereedschap; pikhouwelen, scheppen, kwasten en zaklantarens. Na maanden komt ie aan in het land MesopotamiëDaar zwoegt ie in de moordende hitte, hakt en graaft in de harde, droge grond. En dan, eindelijk op een zondagochtend vindt ie een ruïne! Een paleis? Een tempel? Nee, een soort bibliotheek lijkt het? Maar zonder boeken, want die bestonden vijfduizend jaar geleden nog niet. Kleitabletten, bergen kleitabletten, maar bijna allemaal kapot.

Wel honderd jaar zal het duren voordat professoren en geleerden uit de hele wereld al die kleitabletten aan elkaar hebben gelijmd en het spijkerschrift hebben ontcijferd. En als ze dan eindelijk kunnen lezen wat er op die oude kleitabletten staat, ontdekken ze iets geweldigs. Het zijn niet zomaar wat losse krantenberichten of boodschappenlijstjes, nee, er staat een compleet verhaal op! Ze hebben de oudste vertelling van de wereld gevonden! Een heel spannend verhaal over de avonturen van Gilgamesh, een machtige koning die heerste over de stad Oeroek. Zijn hele leven stond op die kleitabletten, vanaf het eerste begin?

Dit wereldthema wordt geïlustreerd met prachtige muziek uit verschillende culturen zoals Oost-Europa, Marokko, Turkije, de Balkan en ook Arabische muziek en joodse klezmer. Frank Groothof wil laten horen dat deze verschillende soorten (volks)muziek elkaar niet bijten, maar juist heel geschikt zijn voor dit spannende muziektheaterstuk over Gilgamesh voor kinderen.

Zang, spel Frank Groothof
Muziek Charivari trio met Jan Rokyta
Tekst Marjet Huiberts
Regie Shireen Strooker
Licht Henk Langeveld
Geluid Marc Reijen
Alg. inspiciė®“ Ben Willemse
Decorontwerp Rogier Willems
Kostuums Geertje Masselink
Productie Stichting Vrije Val
 
  • Nederlands - nl-NL
  • English (United Kingdom)