Charivari Wereldmuziek Festival 2003

15 november 2003 - Kunsthuis 13 Velp (Gld.)

De tiende editie van de jaarlijkse Charivaridag is omgedoopt tot het eerste Charivari Wereldmuziek Festival: een wereldmuziekfestival voor amateur-muzikanten met zang-, dans- en orkest-workshops, ensemble-coachings, presentaties, concerten, een muzikanten-bank, een markt met bladmuziek en cd's en lekker eten!

Workshops

  • Turkse muziek door Behsat Üvez
  • Balkan improvisatie door Steven Kamperman
  • folklorezang door Jan Knoppers en Richard van der Kooij
  • dansworkshop door Jan Knoppers en Richard van der Kooij
  • Groot Charivari Orkest door het Charivari trio

Concert, ensemble-coachings, aanmeldingsformulier, kosten

Muzikanten kunnen voor één dagdeel kiezen uit een kennismakings-workshop Turkse muziek of Balkan improvisatie. Zangers krijgen één dagdeel folklorezang. Automatisch is iedereen het andere dagdeel ingedeeld bij het Groot Charivari Workshop Orkest en in de dansworkshop. Bij de indeling wordt zoveel mogelijk op het nivo van de spelers gelet: alle workshops zijn gesplitst in een gemiddeld en een gevorderd nivo. Een redelijke beheersing van je instrument is wel gewenst. De bladmuziek wordt drie tot vier weken voor de workshops toegestuurd.

N.B. voor kinderen bestaat de mogelijk om, tegen gereduceerd tarief, uitsluitend deel te nemen aan een van beide workshops "Groot Charivari Orkest". Als U dat wilt, neem dan even contact met ons op.

Je kunt je voor de workshops aanmelden door het invullen van het aanmeldingsformulier én het overmaken van het verschuldigde cursusgeld naar giro 3050119 t.a.v. Stichting Charivari o.v.v. Workshop Charivari Festival 2003. Je bent aangemeld nadat het geld overgemaakt is. Geef je snel op, de workshops lopen snel vol!

Locatie

Kunsthuis 13, Kastanjelaan 13, Velp (Gld.)
het Kunsthuis ligt tegenover NS-station Velp

Dagschema

10.00 - 12.30 uur workshops
12.30 - 14.45 uur lunchpauze met presentaties van de coaching-ensembles
15.00 - 17.30 uur workshops
17.30 - 19.45 uur dinerpauze met presentaties van de coaching-ensembles
20.30 - 23.00 uur concert Charivari trio en Baraná & Co

Kosten

passepartout € 40,- (workshops en avondconcert)
workshops € 35,-
avondconcert € 10,- (kaarten verkrijgbaar vanaf 12.10.03)
dinerbon € 8,- (voor een vegetarische Italiaanse maaltijd)


Vanaf 12.10.03 gaat de losse kaartverkoop voor het avondconcert van start, zodat workshopdeelnemers tot die tijd zeker kunnen zijn van een passepartout. Kijken bij de workshops en de presentaties in de pauzes is gratis.

Annuleringskosten workshops

tot 1 oktober € 10,- verschuldigd (adminstratiekosten)
tot 1 november € 20,- verschuldigd (half geld)
ná 1 november € 40,- (geen restitutie meer mogelijk)

Workshops

Turkse muziek door Behsat Üvez

Wat zijn de ingrediënten van Turkse muziek? Maatsoorten, toonladders (makams) met kwart- of microtonen, het unisono karakter, de specifieke instrumenten en versieringen. Deze workshop is een introduktie waarin aandacht wordt besteed aan bovengenoemde ingrediënten en de melodie centraal staat. Behsat Üvez is sinds 1989 in Nederland gevestigd en heeft zich in talloze grensoverschrijdende projecten gemanifesteerd als een veelzijdig improvisator en een virtuoos instrumentalist. Voordat hij naar Nederland kwam speelde hij enige jaren in het Turkse Staatsensemble.

Balkan improvisatie door Steven Kamperman

In de workshop Balkan improvisatie worden technieken aangereikt voor improvisatie en variatie op Turkse en Balkanthema's. Aanknopingspunten zijn toonladders, ritmiek en toonversieringen. Op basis van oefeningen en twee eenvoudige liedjes zal er veel gespeeld worden zodat iedereen zich de concepten eigen kan maken. Klarinettist en komponist Steven Kamperman heeft zijn wortels in de westerse improvisatiemuziek, maar sinds een aantal jaar vormt ook de volksmuziek uit het gebied rond de Middellandse zee een belangrijke inspiratiebron voor hem.

Folklorezang door Jan Knoppers

De zang-workshop richt zich op folklore-repertoire uit alle windstreken, zoals de Balkan of Azië. De muziek is altijd kenmerkend voor een bepaald land, een streek, of een traditionele vorm. Het repertoire wordt vooral op het gehoor, met verve en in vliegende vaart ingestudeerd.

Jan Knoppers studeerde dans aan het conservatorium in Rotterdam. Hij geeft, met Richard van der Kooij, al jarenlang folklore-zang- en dansworkshops in binnen- en buitenland, en werkt tegenwoordig ook in de artistieke staf bij het Internationaal Danstheater te Amsterdam.

Groot Charivari Workshop Orkest door het Charivari trio

Het Groot Charivari Workshop Orkest verenigt alle instrumentalisten en zangers van deze dag in één workshop met Oost-Europese en Zuid-Amerikaanse volksmuziek. Zoals elk jaar studeren we gezamenlijk drie arrangementen in waarbij geïmproviseerd, gezongen en - dit jaar voor het eerst! - ook gedanst wordt.
De zangers worden geleid door Gerard Schoren, de muzikanten door Anneke Frankenberg en Bart Lelivelt.

Dansworkshop door Jan Knoppers en Richard van der Kooij

De dansworkshop is een nieuw element in het Charivari festival. De meeste muziek is gemaakt om op te dansen. Om daar een beetje feeling mee te krijgen gaan alle muzikanten onder leiding van Jan Knoppers en Richard van der Kooij o.a. een deel van het repertoire van het Groot Charivari Workshop Orkest dansen.

Concert

Dubbelconcert: Charivari trio + Baraná & Co
Na het concert van het Charivari trio is het de beurt aan Baraná & Co, dé grote verrassing van de Music Meeting 2002. Baraná & Co is het resultaat van een compositie-opdracht aan de Turkse zanger en multi-instrumentalist Behsat Üvez en klarinettist en komponist Steven Kamperman. Baraná is Turks voor samenkomen of samenspelen, en de naam symboliseert de belangrijke rol die improvisatie speelt in deze ontmoeting. Op het Charivari-Festival is Baraná & Co te beluisteren in een speciale kwartet-bezetting, met naast Üvez en Kamperman de befaamde cellist Ernst Reijseger en de Iraanse percussionist Afra Mussawisade. In deze intieme combinatie is de groep nog flexibeler, waarbij veel plek wordt ingeruimd voor de 'onnavolgbare maatwisselingen' (NRC) en 'speelse bruggen tussen beide werelden' (Volkskrant).

met dank aan
  • Fonds voor de Amateur Kunst
  • Provincie Gelderland
  • Kunsthuis 13
 
  • Nederlands - nl-NL
  • English (United Kingdom)