0p/nieuw klassiek

workshop en concerten tijdens de
Friese Havendagen (juni 2004)

Op 4, 5 en 6 juni 2004 vindt in Harlingen, tijdens de Friese Havendagen, het Festival 0p/nieuw klassiek plaats.

Er zijn in dat weekend op 11 podia overwegend klassieke concerten. Het Charivari trio werd benaderd om de programmering te verzorgen van het buitenpodium aan de Grote Brede Plaats (einde Voorstraat). Op onze eigen manier uiteraard, dus met wereldmuziek, uit met name Oost-Europa en Zuid-Amerika. Ons plan is het volgende: voor de zaterdag hebben we een middagprogramma in gedachten met diverse optredens, gevolgd door een soort 'muziek-stuif-in' voor iedereen die in Harlingen nog een oude sax op zolder heeft liggen, of het leuk vindt eens wereldmuziek te spelen, en daarna treedt de Amsterdam Klezmer Band op, die hopelijk iedereen aan het dansen krijgt. Op zondag is het programma Zuid-Amerikaans van karakter. Trio Coyote (Mexicaans) zal optreden, een gedeelte als trio en een gedeelte samen met ons. We hopen daar ook dansers bij te hebben.

Achtergrondinformatie over het festival

Van alle disciplines in de kunst is Muziek deze die het snelst inwerkt op het gemoed. Muziek brengt je in een stemming, creëert of versterkt een gevoel, doet je bewegen, dansen.

Vele ritmes en muziekthema's van vandaag vinden hun oorsprong in klassieke muziek. Bovendien werden vele instrumenten die vandaag gebruikt worden om muziek te maken reeds honderden jaren geleden ontworpen. Klassieke muziek is actueler dan mensen vaak denken. Komt nog bij dat klassieke muzikanten steeds meer hun grenzen verplaatsen en graag inspanningen leveren om hun hartsmuziek dichter bij het publiek te brengen.

Op/nieuw klassiek is een festival dat klassieke muziek in allerlei vormen en contexten een weekend lang gratis aanbiedt aan de bezoekers. Bewust wordt gekozen voor een heel toegankelijk concept. De bedoeling is dat iedereen (van leek tot kenner) zich kan vinden in de programmatie.

Concertlocaties

De concerten vinden alle plaats in de Nieuwe Haven van Harlingen en in het oude stadsgedeelte. Gezien het nautisch karakter van het festival - op/nieuw klassiek vindt plaats tijdens de 'Friese Havendagen'; zie ook www.friesehavendagen.nl - worden een aantal havengeboden gebouwen gebruikt als concertlocatie. Een overzicht:

 • Spiegeltent Oude Haven
  Een prachtige houten spiegeltent is het decor voor sfeervolle pianomuziek. Genieten van muziek tijdens een fris glas of een lekkere hap.
 • Scheepswerf Volharding
  Een gigantische scheepsloods in de haven krijgt ondermeer cello-octet 'Conjunto Iberico' op bezoek.
 • Plankenpad
  Twee podia (een op het water, en op de wal) dienen als scène voor de spectaculaire avondvoorstelling. Daarnaast wordt op de podia een klassiek 'free-podium' georganiseerd overdag.
 • Loods Oude Haven (Hubert-Jans & co)
  Fusion locatie bij uitstek: Klassiek met een hoog rock-gehalte van Boenox maar ook oude muziek o.l.v. Oberon Consort en klassiek met comedia dell' arte (circus) van Mauricio Kagel, in een lange loods vlakbij het stadscentrum.
 • Grote Brede Plaats (einde Voorstraat)
  Het meest centrale plein van de stad krijgt het bezoek van swingende muzikanten uit Oost-Europa en Latijns-Amerika. Dit buitenpodium - onder de artistieke leiding van het Charivari trio- ligt temidden het feestgedruis van de stad en wordt het 'danspodium'. Bezoekers worden getracteerd op dansdemonstraties en krijgen gratis de kans om een aantal dansen zelf aan te leren. Ambiance verzekerd.
 • Tuin van het Museum
  een prachtige binnentuin dient als concertlocatie voor lokaal talent.
 • Grote Kerk
  De 'hoogste' kerk van de stad huist een origineel Hintz-orgel. De kerk krijgt het openingsconcert op bezoek (surprise) en experimenteert met orgel- en accordeonmuziek. Bach op accordeon, o.l.v. Ludo Mariën.
 • Trebol
  De jeugd (van 16 tot 46) krijgt iets extra's cadeau: Twee party Dee-Jays uit Antwerpen mixen hedendaagse dansmuziek met klassieke thema's.
 • Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt
  Deze kerk ontvangt het ganse weekend pianisten en andere klavierkunstenaars, o.l.v. Hongaar Levente Kende. Ook hier worden de bezoekers extra 'verwend'. Elke gast krijgt bij het buitengaan een fleurige attentie.
 • Classic Lounge Lichtboei
  Een knusse zaal achter een café wordt omgedoopt tot muzikaal en literair salon, met sappige anekdotes, originele vertellingen, lectuur en klasse wijn. De classic lounge is tevens de ontmoetingsplek voor alle artiesten.
 • Doopsgezinde kerk
  Violist Eliot Lawson en guests vergasten de toehoorders op muziek voor strijkers en piano. Bovendien zorgt een meester-cellist voor de passende 'kers op de taart'. De aangepaste verlichting zorgt voor een stijlvolle 'saus'.

Alle concerten zijn gratis toegankelijk voor het publiek (behalve party in Trebol: 5 EUR). Voor een groot deel van de (vooral avond-) concerten moet wel een ticket worden gereserveerd. Dit kan vanaf half mei, bij de VVV in de Voorstraat van Harlingen en bij muziekwinkel Hompy in de Kleine Brede Plaats.

Tijdens het festival zijn tickets ook verkrijgbaar in de 'op / nieuw klassiek stand' op de Grote Brede Plaats.

 
 • Nederlands - nl-NL
 • English (United Kingdom)