Sintprovisaties

project i.s.m. de Guus Tangelder Big-Band
(eind november - begin december 2005/2006)

Het Sintprovisatie Project is een samenwerkingsverband tussen de Guus Tangelder Bigband, het Charivari trio en Gelderse componisten/arrangeurs. Zowel de GTBB als het Charivari trio hebben ruime ervaring met onderwijsprojecten. Een groot deel van onze musici is werkzaam op een van de Gelderse muziekscholen.

Zoals niet moeilijk uit de titel op valt te maken vindt het project plaats rondom de Sinterklaasperiode: eind november/begin december. Centraal staat het Sinterklaaslied. De uitvoerenden zijn de Guus Tangelder Bigband, het Charivari trio, instrumentale/vocale ensembles van muziekscholen/creativiteitscentra. De componisten zijn: Bart Tarenskeen, Joop van Erven, Guus Tangelder, Bert Lochs, Anneke Frankenberg en Falk Huebner.

Idee en werkwijze: De componist/arrangeur krijgt de opdracht om een Sinterklaaslied zodanig te 'transformeren' dat het nauwelijks meer herkenbaar is. Aanbevelingen bij de opdracht: het toevoegen van mogelijkheden tot improvisatie en het integreren van stijlkenmerken uit de klassieke-jazz-improvisatie- en wereldmuziek. Voor de bezetting kan de componist putten uit de hele bigband plus trio of delen er van. Een nevenopdracht aan deze componisten is het creƫren van een 'ouverture versie' geschikt voor muziekschoolleerlingen. Deze worden dan uitgevoerd, voorafgaand aan de grote Sintprovisatie'. Bij de uitvoering gaat de 'ouverture' over in het 'grote werk' doormiddel van een duo-sintprovisatie tussen een muziekschoolleerling en een musicus uit bigband of trio. Voor wat betreft de moeilijkheidsgraad gaan wij uit van het niveau van ensembles die algemeen op muziekscholen voorhanden zijn. Deze arrangementen worden gemaakt in een universele instrumentatie uitgaande van de z.g.n. SATB stemmen, uitgeschreven voor c-es- en bes instrumenten. Voor de vocale ensembles zal de tekst worden bijgeleverd.

Om u een beeld te geven van ons Sintprovisatie Project kunt u denken aan het jaarlijkse VPRO Nieuwjaarsconcert vanuit Het Concertgebouw door het Nederlands Blazersensemble: ludieke concerten voor een breed publiek met actieve deelname door amateur-muzikanten in alle leeftijden gevoed door humoristische theatrale effecten.

In de periode voorafgaand aan de concerten leveren wij het notenmateriaal. Vervolgens zou dit in het lesprogramma van de ensembles van uw school opgenomen kunnen worden. Het is ook mogelijk dat een van onze musici als coach of repetitor naar uw school komt. Wij stellen ons voor dat het contact hierover via de afdelingsleiders loopt.

 
  • Nederlands - nl-NL
  • English (United Kingdom)