Jazmin

Charivari_Jazmin_020_edit_klein
Het Charivari trio is al vijfentwintig jaar verliefd op de muziek uit Zuid Amerika en Oost Europa. Sinds kort echter richten zij hun blik ook op het Midden en zelfs Verre Oosten. Op verzoek van het Global Village Winter Festival in Amersfoort begon het trio in de herfst van 2010 een romance met de Chinese Fang Weiling, virtuoos bespeelster van de erhu, en met de veelgevraagde Syrische zanger en qanun-speler Bassem Alkhouri.

IMG_5752Op het raakvlak van traditionele, klassieke en geïmproviseerde muziek vinden de vijf elkaar. Waar de muzikale tradities van over de hele wereld afkomstig zijn, blijkt er toch een grote overeenkomst te zijn in het hart van deze muzikanten: een gemeenschappelijke liefde voor vrijheid, nuance en samenspel.
Zo weten het Charivari trio en haar gasten zich wel raad met flitsende dansen uit Azerbaidzjan, en weemoedige ballades uit Armenië. Maar Bassem nam ook vurige liefdesliederen en meeslepende muziek uit Syrië mee, en Weiling vond onder meer een prachtig Chinees slaapliedje. De lyrische en weemoedige klank van de erhu - een viool met twee snaren - komt zelfs in de Colombiaanse cumbia uitstekend tot haar recht, en de qanun - een kruising tussen een cymbaal en een harp - lijkt wel bedoeld voor de Roemeense zigeunerklanken van Taraf de Haïdouks. Daarnaast nog een blinkend juweeltje van huiskomponist Joop van Erven, en het programma kan niet meer stuk!

Kijk voor filmfragmenten op de pagina foto/video.

Fang_WeilingFang Weiling werd geboren in China, voltooide haar studie erhu aan het Conservatorium van Shanghai. Ze speelt niet alleen traditioneel Chinese muziek, maar deed ook projecten met Nederlandse jazzmusici, waaronder Global Rebop en The Ming Principle, en speelde als solist met het Nieuw Ensemble, het Radio Filharmonisch Orkest en het Residentie Orkest. Ze maakt deel uit van het ensemble Zerafin, en was vast lid van het ensemble Ziggurat van Theo Loevendie, die ook een stuk voor haar en het Storioni trio schreef.

Bassem AlkhouriBassem Alkhouri werd geboren in Syrië en studeerde studie qanun aan het conservatorium van Damascus. Naast zijn studie zang aan het conservatorium van Den Haag, voltooide hij de tweejarige masteropleiding voor opera aan de Dutch National Opera Academy in Amsterdam. Als zanger en qanunist treedt hij wereldwijd op in internationale ensembles en producties, met traditionele en hedendaagse muziek; o.a. met het Nieuw Ensemble, Atlas Ensemble, Ensemble Ziggurat, Ensemble Modern, Opera Zuid, Het Zuidelijk Toneel, Het Nationaal Toneel.

 
  • Nederlands - nl-NL
  • English (United Kingdom)