Programma


CHARIVARI Melodias FRONT alt 1

Melodias del Silencio (2018-2019)

 
Het Charivari trio neemt de volksmuziek van Latijns Amerika en Oost Europa als uitgangspunt voor een muzikale reis vol omwegen, om tenslotte thuis te komen met de mooiste verhalen.  Liedjes van Turkije tot Venezuela worden tot leven gebracht met drie stemmen, drie instrumenten, subtiel samenspel en avontuurlijke improvisaties.  
 
In Melodias del Silencio worden een dwalend meisje in Bulgarije, nachtelijke avonturen in Venezuela, een gebroken familievader in Turkije, en een verdronken vlinder in Spanje samengebonden door virtuoze Roemeense zigeunermuziek, folklore van het Argentijnse platteland, en swingende Cubaanse ritmes.
 
De pers:
Wereldfusie op zijn best, want dit trio plukt werkelijk overal wat vandaan en maakt daar dan weer unieke eigenzinnige Charivarimuziek van. Passie, melancholie, het zit er allemaal in – Melodias del Silencio is echt een klein uur lang puur genieten. (Holly Moors | Moorsmagazine.com)
Melodias del Silencio staat weer vol pareltjes uit de Balkan, Turkije, Cuba en andere Latijns-Amerikaanse landen, maar wat de muziek een kloppend hart geeft is het vuur in de uitvoering en de verrassende details in de arrangementen. Het is een klein mirakel dat de Charivari-methode na ruim dertig jaar triobestaan nog steeds werkt, zelfs elke keer frisser lijkt te klinken. (Ronald Veerman | MixedWorldmusic.com)
 


eerdere programma's

Alas de Papel (2017-2018)


Wie wil niet kunnen vliegen als een vogel? De wassen vleugels van Icarus staan symbool voor onze onbereikbare verlangens. Nachtegalen troosten ons in moeilijke tijden en de duif brengt onze liefdesbrieven over grenzen. Bevlogen, risicovol en ragfijn samenspel reikt naar de sterren en geeft daarmee ook de luisteraar vleugels!
In Alas de Papel (vleugels van papier) klinkt muziek uit Roemenië, Bulgarije, Hongarije en Turkije, en ook uit Venezuela, Argentinie en Mexico. Gelardeerd met Nederlandse teksten, zowel gezongen als in de aankondigingen blijkt er gelukkig veel overeenkomst te zijn tussen de ene kant van de aarde en de andere.
ansicht2017 voork
mar de lechecdhoes web
 

Mar de Leche (2014-2016)


‘Was de zee gemaakt van melk, en de boten van kaneel, dan trok ik al mijn kleren uit en at en dronk ik veel te veel...’
Liefde is van alle tijden, het haalt het beste en het slechtste in de mens naar boven, en elke cultuur geeft daar in originele metaforen invulling aan. Mar de Leche vertelt over de Sefardische melkzee met boten van kaneel en een aantrekkelijke maagd in een toren en het waarschuwt tegen - al dan niet - eeuwig durende Franse liefdesavonturen. Maar het bezingt ook een schorre koekoek in de Roemeense wijnvelden, sterke drank als middel tegen heimwee op de uitgestrekte pampas, een van huis en haard weggelopen zigeunerin en dodelijke passie in een Argentijnse tango.
Kortom: Mar de Leche is een nieuw en poëtisch Charivari programma, waarin onbekende pareltjes uit de volksmuziek van Oost Europa en Zuid Amerika gecombineerd worden met speciaal voor en door het trio geschreven composities. Met gloedvolle aankondigingen en anekdotes neemt het trio de luisteraar mee naar rijke muziek uit verschillende culturen, en gaat oude tradities en nieuwe uitdagingen met hart en ziel te lijf. De musici spelen daarbij met de grenzen van stijlen en culturen, van stemmen en instrumenten. Subtiel samenspel en authenticiteit gaan hand in hand met virtuositeit en verrassende improvisaties.

Umami (2012-2013)


Niet zoet, zout, zuur of bitter maar een vijfde smaak, nieuw, onbenoembaar en érg lekker: dat heet in Japan Umami.
Geen jazz, maar wél drie doorgewinterde musici die elkaar voortdurend uitdagen in heel verrassende improvisaties. Geen strijkkwartet, maar wél uiterst subtiel samenspel, gevoel voor humor en een bijzonder instinct voor dynamiek. Geen traditionele volksmuziek, maar wél passie, melancholie en instrumentaal vuurwerk.
Niet in een hokje te stoppen, maar ongekend mooi: dat heet in Nederland Charivari.
In het nieuwe programma Umami zijn Oost Europese en Zuid Amerikaanse volksmuziek de basis voor grenzeloze muziek die nieuw is en authentiek klinkt. Het Charivari trio speelt onder andere virtuoze Roemeense ballades, aangrijpende Argentijnse folklore en wervelende Azerbadzjaanse trancemuziek, maar ook nieuwe Nederlandse zigeunermuziek en eigen composities met teksten van Prévert en Garcia-Lorca. Umami op z’n lekkerst!
umami


Loading...