Projecten



eerdere projecten

jts slecht gezind 4 april 2014 1
 

Slecht gezin(d) (2014)

Op vrijdag 4 april 2014 speelde Jongerentheaterschool Open Venster i.s.m. het Charivari trio de voorstelling Slecht gezin(d).
Je ouders zijn musici, helaas. Bovendien zijn ze gescheiden en nu alweer verliefd op een ander, met kinderen. Lukt het jou om de avond met al deze kinderen door te brengen? Want ja, je ouders hebben een 'zakelijke' afspraak met hun nieuwe liefde...

Dissus (2012)

Componisten project van jeugdtheater Kwatta uit Nijmegen naar een verhaal van Simon van der Geest.
 
Dissus
Jazmin
Jazmin2

Jazmin (2010)

Op verzoek van het Global Village Winter Festival in Amersfoort begon het trio in de herfst van 2010 een romance met de Chinese Fang Weiling, virtuoos bespeelster van de erhu, en met de veelgevraagde Syrische zanger en qanun-speler Bassem Alkhouri.
Op het raakvlak van traditionele, klassieke en geïmproviseerde muziek vinden de vijf elkaar. Waar de muzikale tradities van over de hele wereld afkomstig zijn, blijkt er toch een grote overeenkomst te zijn in het hart van deze muzikanten: een gemeenschappelijke liefde voor vrijheid, nuance en samenspel.
Zo weten het Charivari trio en haar gasten zich wel raad met flitsende dansen uit Azerbaidzjan, en weemoedige ballades uit Armenië. Maar Bassem nam ook vurige liefdesliederen en meeslepende muziek uit Syrië mee, en Weiling vond onder meer een prachtig Chinees slaapliedje. De lyrische en weemoedige klank van de erhu - een viool met twee snaren - komt zelfs in de Colombiaanse cumbia uitstekend tot haar recht, en de qanun - een kruising tussen een cymbaal en een harp - lijkt wel bedoeld voor de Roemeense zigeunerklanken van Taraf de Haïdouks. Daarnaast nog een blinkend juweeltje van huiskomponist Joop van Erven, en het programma kan niet meer stuk!
video 1 | video 2

Roemenië (2007)

Charivari trio in Roemenië!
Al jaren zijn wij verliefd op Roemeense muziek en nog nooit waren we daar geweest.... tot in augustus 2007

Het Charivari trio werd gevraagd deze zomer workshops te geven in Roemenië, in de buurt van Sibiu (Transsylvanië). De workshopweek werd georganiseerd door CLAVE. Clave liet zich laten inspireren door de zomerworkshops van Buitenkunst en ging op zoek naar een mooie plek in Roemenië om daar soortgelijke workshops te organiseren voor Nederlanders, Roemenen en voor ieder ander die zin had zich één of meer weken met kunst bezig te houden, en daarbij in een bijzondere omgeving te zijn.

De workshops, met als titel ‘Amor, Amor, Amor...’, vonden plaats in de week van 29 juli t/m 4 augustus 2007 . Wij lieten in deze week onze eigen liefde voor Roemeense muziek samengaan met de muziek uit Zuid-Amerika en klezmer. Gerard gaf een zangworkshop, Bart en Anneke twee workshops voor instrumentalisten, en gedeeltelijk overlapten de zang- en instrumentale workshops elkaar.
gtbbcharivari 01

Sintprovisaties (2005/2006)

project i.s.m. de Guus Tangelder Big-Band

Het Sintprovisatie Project is een samenwerkingsverband tussen de Guus Tangelder Bigband, het Charivari trio en Gelderse componisten/arrangeurs. Zowel de GTBB als het Charivari trio hebben ruime ervaring met onderwijsprojecten. Een groot deel van onze musici is werkzaam op een van de Gelderse muziekscholen.
Zoals niet moeilijk uit de titel op valt te maken vindt het project plaats rondom de Sinterklaasperiode: eind november/begin december. Centraal staat het Sinterklaaslied. De uitvoerenden zijn de Guus Tangelder Bigband, het Charivari trio, instrumentale/vocale ensembles van muziekscholen/creativiteitscentra. De componisten zijn: Bart Tarenskeen, Joop van Erven, Guus Tangelder, Bert Lochs, Anneke Frankenberg en Falk Huebner.
Idee en werkwijze: De componist/arrangeur krijgt de opdracht om een Sinterklaaslied zodanig te 'transformeren' dat het nauwelijks meer herkenbaar is. Aanbevelingen bij de opdracht: het toevoegen van mogelijkheden tot improvisatie en het integreren van stijlkenmerken uit de klassieke-jazz-improvisatie- en wereldmuziek. Voor de bezetting kan de componist putten uit de hele bigband plus trio of delen er van. Een nevenopdracht aan deze componisten is het creëren van een 'ouverture versie' geschikt voor muziekschoolleerlingen. Deze worden dan uitgevoerd, voorafgaand aan de grote Sintprovisatie'. Bij de uitvoering gaat de 'ouverture' over in het 'grote werk' doormiddel van een duo-sintprovisatie tussen een muziekschoolleerling en een musicus uit bigband of trio. Voor wat betreft de moeilijkheidsgraad gaan wij uit van het niveau van ensembles die algemeen op muziekscholen voorhanden zijn. Deze arrangementen worden gemaakt in een universele instrumentatie uitgaande van de z.g.n. SATB stemmen, uitgeschreven voor c-es- en bes instrumenten. Voor de vocale ensembles zal de tekst worden bijgeleverd.
Om u een beeld te geven van ons Sintprovisatie Project kunt u denken aan het jaarlijkse VPRO Nieuwjaarsconcert vanuit Het Concertgebouw door het Nederlands Blazersensemble: ludieke concerten voor een breed publiek met actieve deelname door amateur-muzikanten in alle leeftijden gevoed door humoristische theatrale effecten.
In de periode voorafgaand aan de concerten leveren wij het notenmateriaal. Vervolgens zou dit in het lesprogramma van de ensembles van uw school opgenomen kunnen worden. Het is ook mogelijk dat een van onze musici als coach of repetitor naar uw school komt. Wij stellen ons voor dat het contact hierover via de afdelingsleiders loopt.

Vreemdgaan (2004)

In de serie 'Vreemdgaan' gaat de Guus Tangelder Bigband een muzikale relatie aan met 'Het Charivari Trio'. In speciaal hiervoor geschreven arrangementen zullen de indentiteiten van de bigband en het trio worden getart. De swing van de bigband gaat van tijd tot tijd op in de cadans van onregelmatige maatsoorten en tonaliteiten van de Balkanmuziek. Anderzijds zullen de musici van het Charivari-Trio uitgedaagd worden te improviseren op de stuwende ritmes, of in ballades de slepende klanken, van de Bigband.

Voor het project 'Vreemdgaan' met de Guus Tangelder Bigband worden composities en arrangementen geschreven door Joop van Erven, Anneke Frankenberg, Joop van der Linden en Guus Tangelder. Enkele welluidende titels zijn: Una Noche Solitaria, Oriental Bass, Zvonija Zvonija en ZaZa. De uitdagende ritmes en exotische tonaliteiten zullen tijdens dit concert op zijn minst het 'lijf doen bewegen'. Bovendien worden de vocale kwaliteiten van het publiek op de proef gesteld tijdens de apotheose bij Club Sandwich van Michiel Braam.
Van het project is een CD gemaakt getiteld Una Noche.
gtbbcharivari 02

Gilgamesh (2002-2003)

Theatervoorstelling met Frank Groothof het Charivari Trio en Jan Rokyta (cymbaal, fluit, zang)
Voor volwassenen vanaf 7 jaar
Het begon allemaal in het jaar 1839. Een jonge Engelsman, Henry is zijn naam, gaat op reis. Hij trekt de weide wereld in om schatten op te graven. Hij hoopt, als hij geluk heeft, honderd meter onder het zand misschien wel een oeroud huis te vinden of een oude tempel! Hij gaat op weg met een rugzak vol gereedschap; pikhouwelen, scheppen, kwasten en zaklantarens. Na maanden komt ie aan in het land MesopotamiëDaar zwoegt ie in de moordende hitte, hakt en graaft in de harde, droge grond. En dan, eindelijk op een zondagochtend vindt ie een ruïne! Een paleis? Een tempel? Nee, een soort bibliotheek lijkt het? Maar zonder boeken, want die bestonden vijfduizend jaar geleden nog niet. Kleitabletten, bergen kleitabletten, maar bijna allemaal kapot.
Wel honderd jaar zal het duren voordat professoren en geleerden uit de hele wereld al die kleitabletten aan elkaar hebben gelijmd en het spijkerschrift hebben ontcijferd. En als ze dan eindelijk kunnen lezen wat er op die oude kleitabletten staat, ontdekken ze iets geweldigs. Het zijn niet zomaar wat losse krantenberichten of boodschappenlijstjes, nee, er staat een compleet verhaal op! Ze hebben de oudste vertelling van de wereld gevonden! Een heel spannend verhaal over de avonturen van Gilgamesh, een machtige koning die heerste over de stad Oeroek. Zijn hele leven stond op die kleitabletten, vanaf het eerste begin?
Dit wereldthema wordt geïlustreerd met prachtige muziek uit verschillende culturen zoals Oost-Europa, Marokko, Turkije, de Balkan en ook Arabische muziek en joodse klezmer. Frank Groothof wil laten horen dat deze verschillende soorten (volks)muziek elkaar niet bijten, maar juist heel geschikt zijn voor dit spannende muziektheaterstuk over Gilgamesh voor kinderen.

tekst: Marjet Huiberts
regie: Shireen Strooker
decorontwerp: Rogier Willems
productie: Stichting Vrije Val
gilgamesh


Loading...